KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Kroměříž zakázala pít alkohol u obchodů s lihovinami a kouřit u dětských hřišť a škol

Přidáno 3. 7. 2018
Český rozhlas Zlín
Vyhláška stanoví, že pít alkohol se nesmí v okruhu padesáti metrů od obchodů, kde se alkoholické nápoje prodávají. Zákaz neplatí pro zahrádky a předzahrádky, které jsou součástí restaurací.

Vyhláška začne platit v polovině července.

Vyhláška také zakazuje kouření poblíž dětských hřišť a škol, a to včetně elektronických cigaret, upřesnil lidovecký místostarosta Pavel Motyčka.

Podle právničky radnice Ireny Gráfové vyhláška stanoví, že pít alkohol se nesmí v okruhu 50 metrů od obchodů, kde se alkoholické nápoje prodávají. Zákaz se nevztahuje na 1. ledna a 31. prosince, kdy lidé slaví příchod nového roku, ani na zahrádky a předzahrádky, které jsou součástí restaurací. Radní mohou navíc povolit výjimky, například při konání kulturních a sportovních akcí.

Již dříve město zakázalo konzumaci alkoholu na vymezených veřejných prostranstvích. Patří mezi ně například centrum města, Slovanské náměstí, Hanácké náměstí nebo Bezručův park.

"Problémy, které se objevily s obtěžováním běžných občanů okolo supermarketů, obchodů, kde si nepřizpůsobiví občané mohli tento alkohol pořídit, nás vedly k tomu, abychom tyto zóny rozšířili i do těchto oblastí," uvedl Motyčka.

Zákaz kouření a používání elektronických cigaret na veřejném prostranství se ve vyhlášce objevuje zcela nově. Vztahuje se na okruh 50 metrů okolo škol a školských zařízení a na desetimetrový okruh od veřejně přístupných dětských hřišť.

"Objevily se problémy, kdy se sešly maminky na dětském hřišti a jedna z nich si zapálila. Obtěžovala a svým způsobem škodila i zdraví těm druhým. Vzhledem k těmto sporům upravujeme vyhláškou i tuto oblast," řekl Motyčka.